Teamfoto Klap Tuinen
Gevestigd in Doetinchem, dus snel op locatie!
Essentiele kennis over het snoeien van bomen Redactie, 8 april 2024
Bomen snoeien in de tuin

Een tuin heeft bomen nodig om compleet te zijn. Ze bieden niet alleen groen, maar zorgen ook voor schaduw en hebben een grote betekenis voor dieren en insecten. Een van de belangrijkste taken bij het verzorgen van bomen in uw tuin is het regelmatig snoeien ervan.

Om de boom gezond, handelbaar en mooi groeiend te houden is snoeien van vitaal belang. Het is echter een uitdagende klus die enige kennis van bomen en gereedschap vereist. Om een boom op de juiste manier te snoeien, is het van essentieel belang om voldoende kennis van bomen en gereedschap te hebben. In dit artikel komt aan bod waarom het noodzakelijk is om bomen regelmatig te snoeien en hoe u dit het beste kunt uitvoeren.

Redenen voor het snoeien van bomen

Er zijn diverse factoren die vereisen dat een boom af en toe gesnoeid wordt. Bomen hebben een eigen leven en groeien voortdurend. Het kan voorkomen dat bomen zich in een richting ontwikkelen die u niet wenst of niet aantrekkelijk vindt. Een boom snoeien om zijn vorm te behouden, is de initiële reden om te snoeien.

Jaarlijks de boom terugsnoeien is een goede manier om te voorkomen dat hij verkeerd groeit. Hierdoor blijft de groei van de boom onder controle en binnen de gewenste grenzen. Een reden om bomen te snoeien is om mogelijke risico's in te perken.

Soms kunnen bomen op gevaarlijke manieren groeien, het is dan belangrijk om de boom terug te snoeien. Denk aan te zware takken, takken die in de weg zitten of het zicht belemmeren. Als laatste is het van belang om rekening te houden met de gezondheid van uw boom.

Om de boom gezond te houden, is het soms nodig om te snoeien. Bij het snoeien is het soms noodzakelijk om zieke takken of grote stukken boom te verwijderen. Dit moet soms gedaan worden vanwege de grootte van de boom die de gezondheid bedreigt.

Hoe u moet snoeien volgens de regels

Het is cruciaal om niet te veel van de boom weg te snoeien. Als u meer dan 20% van de blad dragende takken verwijdert, kan dit de groei van de boom belemmeren. Bij het snoeien is het van belang om takken aan de basis af te knippen om uitlopers te voorkomen. Het is belangrijk om niet te dicht op de stam te snoeien, anders loopt u het risico dat de boom ziek wordt.

Wanneer takken te zwaar zijn, worden ze in 2 delen weggesnoeid. Eerst zaagt u de tak in op de gewenste locatie aan de onderzijde. Vervolgens snijdt u de tak van bovenaf door. Dit voorkomt dat de tak onverwacht breekt of scheurt, wat de veiligheid ten goede komt.

Het wegknippen van hoofdtakken die naar binnen groeien is een belangrijke taak. Het snoeien van dood hout is van essentieel belang. Het wegsnoeien van de zwakste tak bij takken die tegen elkaar schuren is belangrijk.

Nu kunt u zich richten op het snoeien van de boom!

Met alle belangrijke regels in gedachten, kunt u nu starten met de voorbereiding. Het is slim om alvast de juiste gereedschappen in huis te halen voor het snoeien. Te beginnen met een goede snoeischaar, deze is handig voor middelgrote en dunne takken.

Overweegt u om ook een telescopische snoeischaar te kopen? Deze zijn handig voor hogere takken. Voor het weghalen van dikkere takken zijn een takkenschaar of snoeizaag onmisbaar. Heeft u de juiste gereedschappen bij de hand? Vergeet dan niet om het benodigde hulp- en veiligheidsmateriaal te verzamelen.

Vergeet niet om een ladder en volledig dekkende kleding te gebruiken wanneer u gaat snoeien. Het is ook aan te raden om beschermende handschoenen en een veiligheidsbril te dragen. Het snoeiwerk kan bijna beginnen. Voordat u begint, is het belangrijk om eerst een plan van aanpak te maken. Het is essentieel om te weten wat er met de boom moet gebeuren voordat u begint met snoeien. Denk na over de gewenste vorm en controleer op eventuele risicovolle takken die gesnoeid moeten worden.

Een doordachte aanpak is belangrijk bij het snoeien van bomen. Bepaal vooraf wat er gesnoeid moet worden en hoe u te werk gaat. Het is van groot belang om alle kanten van de boom te snoeien, aangezien snoeien de groei stimuleert en een ongelijkmatige ontwikkeling kan veroorzaken. Het is nu de ideale tijd om te beginnen met het snoeien van de boom! Zorg ervoor dat u de regels naleeft en veilig aan de slag gaat.

Wanneer u bomen wilt snoeien, is het mogelijk om dit door een expert te laten doen

Het snoeien van bomen is geen gemakkelijke klus en moet met zorg worden gedaan. Wilt u de klus liever door experts uit laten voeren? Dat kan!Bij vragen of behoefte aan ondersteuning kunt u altijd Klap Tuinen bereiken via 0315 726 402.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 0315 726 402

Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over Klap Tuinen

Na het opdoen van enkele jaren werkervaring en het succesvol voltooien van mijn opleidingen in de tuinbouw, heb ik mijn droom om mijn eigen bedrijf te beginnen verwezenlijkt. Ik bedien zowel particuliere als zakelijke klanten en bied een breed scala aan diensten aan, waaronder:


Tuinaanleg(Sier)bestratingBeplantingGrondverzetVlondersAfscheidingenPergola'sVijversTuinonderhoud

Bij mij kunt u rekenen op professioneel vakmanschap en expertise om uw tuinwensen te realiseren.


VCA,Erkend leerbedrijf

Reviews van Klap Tuinen

Door Albert Swinkels
Op 27 april 2020
10

Op inschrijving heeft Mathijs Klap twee bomen bij mij gesnoeid voor een zeer concurrerende prijs. Het afgeleverde werk maar zeker ook de enthousiaste inzet van deze jonge ondernemer zijn voor mij aanleiding om Mathijs vaker in te zetten bij onderhoudswerk in mijn tuin.

Door jan wiegers
Op 23 april 2020
10

Het was erg plezierig om met Mathijs samen te werken. Hij had goede oplossingen voor al onze vragen en wensen. Een jonge en professionele ondernemer waar we graag mee samengewerkt hebben.

Door jeroen kijvekamp
Op 17 april 2020
10

Prima werk geleverd met het plaatsen van de schutting. Netjes geplaatst en aan elk detail wordt gedacht. Zal Mathijs bij andere klussen zeker weer inhuren

Door Sander Bossema
Op 4 december 2019
10

Ben zeer tevreden over de samenwerking met Mathijs. Harde werker Die weet waarover hij praat. Zal hem hoogstwaarschijnlijk weer inhuren voor andere tuinklussen.

Door Lotte Radstake - Smit
Op 21 november 2019
10

Met onze ideeën en de tips en ervaring van Mathijs hebben wij een mooi resultaat. Communicatie verliep vlot en soepel. Hield ons goed op de hoogte, komt afspraken na. Kort gezegd; zeer tevreden.