Uw hovenier in Doetinchem

  • Reageert snel!
  • Vrijblijvende offerte of telefonisch contact!
  • Heldere communicatie
Klanten beoordelen ons met een 10!
Gevestigd in Doetinchem, dus snel op locatie!

Een duidelijke handleiding voor het zelf bestraten van uw tuin

Redactie hovenier-doetinchem.nl, 19 mei 2024
Het bestraten van een tuin

Is uw tuinterras toe aan vernieuwing of heeft u een huis gekocht waarvan de tuin nog moet worden aangepakt? Lees dan snel verder!Leer in 6 simpele stappen hoe u uw tuin zelf kunt bestraten met behulp van deze handleiding!Of u nu nieuw bent in tuinieren of al enige ervaring heeft, zal deze handleiding u helpen bij het creëren van een prachtige bestrate tuin!

Stap 1: Een overzichtelijke planning en voorbereiding

Voordat u daadwerkelijk start met het bestraten van uw tuin, is het essentieel om een goed uitgedacht plan te hebben. Maak een realistisch budget en vind inspiratie voor het ontwerp van uw tuin, bijvoorbeeld door mooie designideeën op Pinterest te verzamelen. Na het bedenken van de inrichting van uw tuin, is het essentieel om te bepalen welke exacte gebieden u wilt bestraten.

Markeer de gebieden die bestraat moeten worden door lijnen te trekken met haringen en touw of spraypaint. Na het markeren van de gebieden, is het moment aangebroken om de oppervlakken nauwkeurig op te meten die u wilt bestraten. Het nauwkeurig meten van de te bestraten oppervlakken zal u helpen om de benodigde hoeveelheid bestratingsmateriaal correct te berekenen.

Stap 2: Selecteer uw bestratingsmaterialen

U heeft een ruime keuze aan bestratingsmaterialen, waaronder betonsteen, natuursteen, klinkers en tegels. Kies een materiaal dat aansluit bij uw voorkeur en let op aspecten zoals duurzaamheid en onderhoud. Goede materialen voor uw bestrating zijn te vinden bij lokale leveranciers en online winkels.

Stap 3: Essentiële benodigdheden voor het bestraten van uw tuin

  • Opsluitbanden: opsluitbanden zijn onmisbaar om te voorkomen dat de tegels in de bestrate gebieden gaan verplaatsen.
  • Schop en/of spade: gebruik een schop en/of spade om de ondergrond te graven en te egaliseren voordat u de tegels gaat plaatsen.
  • Trilplaat: om de grond stevig aan te stampen en verzakking van de bestrating in de toekomst te voorkomen, kunt u een trilplaat gebruiken, een machine die vaak door stratenmakers gebruikt wordt.
  • Waterpas: een waterpas is noodzakelijk bij het bestraten om te zorgen voor een egale ondergrond.
  • Rubberen hamer: een rubberen hamer is een handige tool om uw tegels stevig vast te zetten zonder beschadigingen.
  • Troffel: een troffel mag niet ontbreken om voegzand gelijkmatig tussen de stenen te verdelen tijdens het bestraten.
  • Ophoogzand: het zand dat ervoor zorgt dat uw bestrating op een egale ondergrond gelegd kan worden.
  • Motorslijper: een handzaam gereedschap om tegels op een nauwkeurige manier te bijslijpen.
  • Voegzand: een speciaal type zand om de voegen tussen de bestrating op te vullen.
  • Stap 4: Voorbereiding ondergrond

    Nu u alle gereedschappen bij de hand heeft is het tijd voor het echte werk, namelijk het voorbereiden van de ondergrond!Een goede ondergrond is van cruciaal belang voor duurzame bestrating. Bepaal eerst de contouren van het bestrate gebied en graaf vervolgens de grond uit tot de juiste diepte!

    Om de benodigde diepte voor het graven van de bestrating te bepalen, voeg 15 centimeter toe aan de dikte van de tegel en houd rekening met extra ruimte voor het ophoogzand. Na het graven van de ruimte, spreidt u het ophoogzand uit en egaliseert u de ondergrond met de trilplaat. Werk systematisch met de trilplaat van buiten naar binnen om te vermijden dat bepaalde gebieden worden overgeslagen.

    Tip: Zorg ervoor dat de ondergrond van de woning naar de tuin toe afloopt, zodat het regenwater goed kan wegvloeien. Voeg 1 centimeter per meter toe. Zodat als het terras 5 meter lang is, het terras aan de achterkant van de tuin 5 centimeter lager eindigt.

    Waarom het essentieel is om opsluitbanden bij tuinbestrating te gebruiken

    Langwerpige betonnen of kunststof items, opsluitbanden genaamd, kunnen worden geïnstalleerd langs de randen van geplaveide oppervlakken. Of opsluitbanden nodig zijn hangt af van de aard van de bestrating, de bodemgesteldheid en de belasting van het oppervlak.

    Als het gaat om kleine terrassen of looppaden, kunnen opsluitbanden een keuze zijn. Voor gebieden die veel belast worden, is het sterk aan te bevelen om opsluitbanden te gebruiken. Om uw tuinbestrating duurzaam te maken, is het een goed idee opsluitbanden te installeren.

    Stap 5: Tuintegels leggen

    Met de ondergrond klaar, is het nu tijd om de tuintegels te plaatsen. Het is verstandig om te beginnen vanaf een vast punt, zoals het huis of een bestaand pad, en dan naar buiten toe te werken. Zorg ervoor dat u elke tegel goed aanslaat met de rubberen hamer en controleer de waterpas.

    Welke legpatronen moet ik kiezen voor een mooie tuin?

    Het bepalen van diverse legpatronen kan een belangrijke impact hebben op de look en feel van uw buitenruimte. Een veel gekozen legpatroon is de visgraatpatroon, wat een vleugje elegantie en formele uitstraling met zich meebrengt.

    Creëer een bijzondere sfeer in uw tuin met diagonale patronen. Geef uw tuin een speels karakter met een mozaïekpatroon, ideaal voor accentgebieden zoals zithoeken of bloembedden. Naast de bekende legpatronen zijn er nog meer mogelijkheden om uit te kiezen, zoals visgraatpatroon, elleboogverband, halfsteensverband en blokverband.

    Hoe snijdt u het best tuintegels?

    Wanneer het vereist is, bijvoorbeeld bij een regenpijp, dient u tegels op maat te snijden. Bij het precisiesnijden van dikke tegels wordt een elektrische motorslijper vaak aanbevolen vanwege zijn kracht.

    Stap 6: Voegen vullen en afwerken

    Na het plaatsen van alle tegels, is het nu tijd om de voegen op te vullen. Gebruik voegzand of voegmortel hiervoor. Gebruik de bezem om het zand grondig in de voegen te vegen. Een troffel kan ook van pas komen om het zand goed in de voegen van de tegels te duwen. Een week na het vullen van de voegen, is het belangrijk om regelmatig nieuw zand tussen de voegen te vegen, zodat alle kieren goed opgevuld worden.

    Hier vindt u een complete handleiding om eigenhandig uw tuin te bestraten en een buitenruimte te creëren waar u tevreden mee zult zijn. Of u nu net begint met tuinieren of al wat ervaring heeft, het bestraten van uw tuin kan een bevredigende ervaring zijn!U kunt altijd contact opnemen voor meer informatie 0315 726 402 of een offerte aanvragen via het beschikbare offerteformulier!

    Zoeken

    Snel een medewerker spreken? Bel 0315 726 402 Wij helpen u graag verder!

    Vraag vrijblijvend een offerte aan!

    Over Klap Tuinen

    Na het opdoen van enkele jaren werkervaring en het succesvol voltooien van mijn opleidingen in de tuinbouw, heb ik mijn droom om mijn eigen bedrijf te beginnen verwezenlijkt. Ik bedien zowel particuliere als zakelijke klanten en bied een breed scala aan diensten aan, waaronder: tuinaanleg, (sier)bestrating, beplanting, grondverzet, vlonders, afscheidingen, pergola's, vijvers & tuinonderhoud.


    Bij mij kunt u rekenen op professioneel vakmanschap en expertise om uw tuinwensen te realiseren.


    VCA,Erkend leerbedrijf